< vorig nieuws | volgend nieuws > | terug naar overzicht
maart 2015

Hoe staat het met de Pronkkast?

De kast heeft vorm gekregen en is in een opvallende kleur gegoten. Het meubel moet wel opvallen straks in de zorgcentra. Hier kun je niet omheen! Rixt en Marriët van ontwerpburo Këx zijn nu vooral druk met het maken van de kunstvoorwerpen. De aardappel, het icoon van de Nederlandse keuken staat al op zijn sokkel inclusief fraaie uitlopers. Dit is een prettige fase van het project: maanden van praten en papierwerk krijgen nu tastbaar resultaat.

De Pronkkast BlauwLicht

De kast is in te klappen en verrijdbaar


Dit wordt de radio

Een kunstproject voor ouderen in zorgcentra

Momenteel zijn Jacqueline en Jeanne hard bezig met de voorbereidingen van dit unieke kunstproject. Middelpunt van het project is een kleurrijk, opvallend meubelstuk: De Pronkkast. Het meubelstuk komt te staan in de publieksruimte van 2 zorgcentra in Utrecht: Zuylenstede en Swellengrebel. In de Pronkkast staan kunstvoorwerpen die te maken hebben met het thema THUIS, denk aan een theepot gemaakt van gebroken kopjes en een bijzondere klok. Rondom de kast worden creatieve workshops gegeven door kunstenaars op het gebied van schrijven, schilderen, fotografie, textiel en muziek.

De kast zelf is een uitje om naar toe te gaan met bijvoorbeeld je kleinkinderen. Er ligt een werkboekje met prikkelende vragen die oproepen om verhalen te vertellen. Met het project willen we ouderen activeren en de sociale verbinding in de huizen verbeteren. Het project laat zien dat de herinneringen en verhalen van ouderen ons kunnen verrassen, ontroeren en tot denken aan zetten. Het project eindigt met een tentoonstelling in de huizen waarin de resultaten van de workshops worden getoond. De kast en kunstvoorwerpen worden ontworpen door atelier Këx. We zoeken voor de workshops nog vrijwillige begeleiders.

Impressie van een proefworkshop schrijven in verpleeghuis Swellengrebel


Wil je een bijdrage leveren?

Ben je creatief, handig en vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan dit bijzondere project neem dan contact op met Jeanne via 06 – 111 272 50 of jcm.klaassen@beeldhoek.com.