De Pronkkast


De Pronkkast Ouderen stimuleren te herinneren De Pronkkast Herinneringen van ouderen De Pronkkast BlauwLicht

Periode: 2015 pilotfase, 2017-2018 zes zorgcentra Utrecht en omgeving

Voor wie: Ouderen in zorgcentra en dagopvang

Samenwerking met: Vecht&IJssel, Careyn

Geschikt voor: Zorginstellingen en welzijnsinstellingen voor ouderen

De Pronkkast is een kunstproject voor ouderen in zorgcentra. In de deelnemende zorgcentra wordt een kleurrijk, opvallend meubel geplaatst: De Pronkkast. In deze kast staan verrassende kunstvoorwerpen en zijn er foto’s te bekijken en radiofragmenten te beluisteren. Thema van de kast is THUIS.

Rondom dit thema wordt een groot aantal creatieve activiteiten (schrijven, beeldend, muziek, fotografie) aan de bewoners aangeboden. Door middel van een bepaalde methodiek worden herinneringen aangeboord en op een bijzondere manier door de deelnemers vormgegeven, daarvoor zorgen geschoolde kunstenaars/docenten. De resultaten worden tentoongesteld en komen deels in de kast.

Een werkboek met prikkelende vragen over de installatie en met werkvormen biedt familieleden en verzorgende de mogelijkheid om samen met de bewoners aan de slag te gaan. Trainingen aan personeel, vrijwilligers en docenten maken deel uit van het project. De Pronkkast geeft kleur aan de vaak saaie publieke ruimten in zorgcentra en toont ons dat ouderen meer zijn dan ziek of gebrekkig. Hun herinneringen en verhalen kunnen ons ontroeren, inspireren en zijn het waard gehoord en gezien te worden.
Vanaf maart 2017 tot eind 2018 is de Pronkkast op tour geweest. En met veel succes! Er zijn 6 zorgcentra bezocht en duizenden ouderen bereikt. We zijn bezig met een nieuwe aanvraagronde om weer duizenden ouderen blij te kunnen verrassen en onvermoede talenten aan te boren.


Nieuwsberichten over dit project

  • Bekijk hier een korte beeldende impressie van de Pronkkast op tour 2017-2018

Met bijdrage van:

De Pronkkast is te huur voor zorginstellingen en welzijnsinstellingen voor ouderen. Interesse? Neem contact met ons op over de mogelijkheden.